Contacteu-nos:
associació@heliosgómez.org
Associació Cultural
Barcelona

Biografia i Bibliografia

Helios Gómez, nascut a Sevilla el 1905, al barri de Triana, es formà profesionalment aprenent l'ofici de decorador de ceràmica a alguna de les nombroses terrisseries de Triana a Sevilla i estudiant a l'Escuela Industrial de Artes y Oficios de Sevilla. Els seus primers dibuixos aparegueren al diari anarquista Páginas Libres i ilustrà també obres de escriptors sevillans com Rafael Laffon i Felipe Alaiz. El 1925 exposà per primera vegada al Kursaal de Sevilla i, un any després, al Ateneo de Madrid i a la Galeria Dalmau de Barcelona.
Fermament convençut de la necessitat d'un canvi polític, s'adhereix als grups anarquistes. I, des del primer moment, decideix parlar, pintar i escriure dins d'un mateix principi, ,d'acord amb la seva opció política.
En paraules de Jean Cassou era artista per ser revolucionari
i revolucionari per ser artista.

El 1927, forçat a abandonar Espanya per raons politiques, s'exilià a París, i expulsat per la seva participació en els actes de protesta per l'execució de Sacco i Vanzetti, s'instal·la aBrussel·les, on exposà a diferents galeries, treballa com a decorador i il·lustra l'obra Rien qu´un homme de Max Deauville. El 1928 viatja a Amsterdam, Viena, Berlin i durant dos mesos a l'Unió Soviètica. El 1929, s'instal·la a Berlin on exposa també, col·labora amb algunes publicacions com el Berliner Tageblatt i segueix cursos de formació en tipografia i interiorisme. A principis de 1930, la Asociación Internacional del Trabajo (AIT) publica a Berlin el seu primer àlbum Días de ira.
Després de la dictadura de Primo de Rivera, a finals de 1930, Helios torna a Espanya instal·lant-se a Barcelona, on col·labora amb nombroses revistes republicanes i comunistes com L´Opinió, La Rambla , La Batalla, L´Hora , Bolívar i Nueva España i realitza portades i il·lustracions de llibres, fonamentalment per a òrgans d'esquerres. És l'any en el qual publica el manifest Porqué me marcho del anarquismo i ingresa a la Federació Comunista Catalano-Balear, incorporant-se al BOC (Bloc Obrer i Camperol), del qual seria expulsat poc després. El 1931, ingresa al PCE, col·laborant com a il·lustrador per a Mundo Obrero. Detingut a Madrid el 1932 per la seva militancia, es empresonat i traslladat a la presó de Jaén. Consegueix la llibertat provisional escapant-se a Brussel·les. Allí assisteix a les grans vagues mineres del Borinage i publica un dibuix al Drapeau Rouge, abans de sortir cap a l'URSS, responent a l'invitació del VOKS a participar com a representant espanyol al Congreso Internacional de Artistas Proletarios. Resideix en el pais fins Febrer de 1934, viu a
Moscou, viatja a Leningrad i a Siberia, exposa al "Museo Pushkin" el 1933 i l'Editora Estatal de Arte publica el seu segon àlbum, Revolución Española. La seva obra abandona els elements abstractes per a cercar un realisme impactant, de fàcil lectura i fort contingut social, allunyat del realisme socialista que sempre criticaria. Torna a Barcelona durant la primavera de 1934 però es novament detingut a la tardor en el contexte de l'aixecament obrer a Catalunya i, un cop alliberat, retorna a Brussel·les on es publicarà a principis de 1936, el seu tercer àlbum, sobre els aconteixements de 1934, Viva Octubre.
El 1935, funda amb altres artistes el grup Els Sis i, el 1936, novament legalitzades les organitzacions d'esquerra, el Sindicat de Dibuixants Professionals, que impulsaria el cartellisme militant durant la guerra amb una producció intensiva de cartells anarquistes i republicans. Dibuixa també per a nombroses publicacions i pinta quadres sobre la guerra. Al principi de la guerra civil lluita a les barricades per a la defensa de Barcelona i s'adhereix a la Aliança d´Intel·lectuals Antifeixistes de Catalunya; nomenat Comisari Polític de l'UGT, organitza la Columna Ramón Casanellas, embarca amb l'expedició Bayo per alliberar Eivissa i i Mallorca, interve als fronts d'Aragó, Madrid i Andalucia i, milicià de Cultura de la 26 Divisió, es encarregat de la capçalera i maquetació del diari El Frente aixï com de la organització de la mostra homenatge a Durruti a Barcelona.
Perduda la guerra, es refugia a França on es internat als camps de concentració d'Argelés-sur-mer, Bram, le Vernet d'Ariège i Djelfa (Argelia), entre Febrer de 1939 i Maig de 1942.
El 1942 tornà a Barcelona, creant l'efímer grup LNR (Liberación Nacional Republicana) i la "Casa de Andalucía". El 1948 presentà una exposició a la Galería Arnaiz amb obres de caràcter surrealista i durant els seus últims anys realitzà murals decoratius com els del "Jazz Colón" i de la "Residencia San Jaime" de Barcelona. Entre 1945-46 i 1948-54 es arrestat i empresonat a la presó Model de Barcelona, on pinta un oratori conegut com La Capella Gitana i composa un corpus poétic.
Malgrat l'ordre d'alliberament signat el 1950, es retingut pres 4 anys mès i quan es alliberat mor dos anys després, a Barcelona, el 1956.

Publicacions

Gabriel Gómez Plana, Un gitanillo en la Ciudad de los Muchachos, Associació Cultural Helios Gómez, Barcelona, 2020. 207 páginas (21x29 cm.)

Aquest llibre recull la memòria de la seva familia, la seva pròpia experiència en un internat de Beneficència de l'Ajuntament de Barceloa i la recerca de les petxades del seu pare, Helios Gómez (1905-1956). Un pare grafista i cartellista que milità amb armes i pincells en els movimients llibertaris i comunistes per la justicia social. De qui rel·lata la odisea en Europa com exiliat polític, durant la II República, en la guerra civil i, després la Retirada, en camps de concentració en França i Algèria. Mentres el pare es perseguit i empresonat al seu retorn a Espanya, acabant els seus dies tras una llarga detenció en la Model de Barcelona on deixà el seu testimoni de resistència en la coneguda Capella Gitana, el fill es internat en un centre de Beneficència municipal. Les fonts institucionals trobats als arxius de França i Espanya contrasta la realitat viscuda. La documentació associada a la memòria -un centenar de fotografíes, els testimonis directes dels amics del pare i la exposició de les referències en els arxius- donen una visió exaustiva d'aquesta historia recuperada sobre tres generacions.

(Disponible a la nostra associació a 30.- € )

 

Jordi Font, Gabriel Gómez, Amado Marcellan, Caroline Mignot, Jean Lemaître, Miguel Tilniav, José Luís Jiménez. Helios Gómez, la révolution graphique, A.C.H.G./Association Mémoire Graphique, Barcelona, 2013, 256 páginas, (21 x 28 cm.).

Aquest llibre presenta les carpetes gràfiques d'Helios Gómez: Días de ira, Revolución erspañola, Viva Octubre, Horrores de la guerra. Inclou una selecció de dibuixos de premsa i nombroses il·lustracions per a editorials.
La biografia i obra d'aquest singular grafista son analitzades amb mirades creuades de diferents autors.
Editat en francès, amb testimonis de companys d'Helios Gómez en la seva llengua original i la corresponent traducció. (21 x 29 cm.)
Tiratge de 500 exemplars

(Disponible a la nostra associació a 30.- € )


Helios Gómez, Días de ira, Associació Cultural Helios Gómez, Barcelona, 2012. 28 pàginas, (23,5x33 cm.)

 

Reedició de l álbum publicat a Berlin (1930) i Barcelona (1931). 25 estampas il·lustrades en blanc i negre, poemes de l'autor, introducció de Romain Rolland, ed. en castellà. (24 x 33 cm.)
Tiratge de 100 ejemplares.

(Disponible a la nostra associació a 60.- € )Gabriel Gómez, Caroline Mignot (Introd.), Helios Gómez, la revolución gráfica, A.C.I.M., F.I.M., A.C.H.G., 230 pàgines, Barcelona, 2009 (21x28 cm.).

Aquest llibre presenta més de dues centenars de dibuixos a tinta xinesa publicats a la premsa dels anys 30 així com una selecció a color de cartells i portades de llibres. (20,5 x 28 cm.)
Edició en castellà.

EXHAURITGabriel Gómez, Caroline Mignot (Introd.), Helios Gómez, poemas de lucha y sueño, 1942-1956, A.C.H.G., 400 pàgines, Barcelona, 2006 (21x21 cm.)

Helios Gómez fou internacionalment conegut i valorat com artista als anys trenta bàsicament pels seus dibuixos politics en blanc i negre. Els inèdits poemes i dibuixos d'aquest llibre, amb nombroses il·lustracions, permeten entreveure la brillantor de l'ànima d'aquest artista captiu a la presó Model de Barcelona durant el franquisme. (21 x 21 cm.)
Introducció en català, castellà i romaní. Poemes en castellà.

(Disponible a la nostra associació a 35.- € )


Gabriel Gómez, Caroline Mignot, Jacques Lemaître: Helios Gómez, Visca Octubre, Museu de Granollers, A.C.H.G, Museu d'Història de Catalunya, CarCob (Bruxelles), 101 pàgines, Granollers, 2005. (22x30,5 cm.)

La trobada d'Helios Gómez amb Jean Fonteyne a Brussel·les propicià l'edició al 1935 d'una carpeta de 24 dibuixos sobre la revolució espanyola, reeditats en aquest catàleg. (30,5x21,5).
Els texts explican l'origen de la seva inspiració i les biografies dels personatges implicats en aquesta nova denuncia social.

Català/castellà/francès.

EXHAURIT

Bibliografía

Fundación Pública Andaluza Centro de Estudios Andaluces, Consejería de la Presidencia, Junta de Andalucía (Catálogo de exposición): helios gómez, dibujo en acción, 1905-1956. Fundación Pública Andaluza Centro de Estudios Andaluces. Sevilla, 2010.

IVAM Centre Julio González [Catáleg d'exposició]: HELIOS GÓMEZ 1905-1956, Generalitat Valenciana, Valencia, 1998

Ursula Tjaden: Helios Gómez Artista de Corbata Roja, Txalaparta, Tafalla, 1996.

Carles Fontseré: Memòries d'un cartelista, Portic, Barcelona ,1995.

Ursula Tjaden: Die Hülle zerfetzen Helios Gómez 1905-1956 Andalusier Künstler
Kämpfer
, Elefanten Press Verlag GmbH, Berlín, 1986.

Juan Manuel Bonet[Intrd. Catàleg de exposició]: Art Contra la Guerra, Ajuntament de Barcelona, Barcelona, 1986

© Associació Cultural Helios Gómez
Correu electrònic: associacio@heliosgomez.org